ponedjeljak, 11. kolovoza 2014.

Baklava s orasima


Baklava je orijentalna pita prelivena rastopljenim šećerom, medom i limunovim sokom.

Mnogi ju ne vole jer je dosta slatka, ali ja to riješim tako da stavim više limunovog soka da je taj šećer malo ublaži.

Jednostavna je za napraviti, i jako ukusna. 

Ovo je recept iz Podravkine kuharice "Slatke fantazije". Po receptu idu bademi, ali ja tradicionalno stavljam orase.

Sastojci:

  • 12 listova gotovog tijesta za savijače
  • 25 dag maslaca (ja stavim margarin)
  • 20 dag mljevenih orasa
  • 8 dag grožđica
  • muškatni oraščić

Za sirup

  • 30 dag šećera
  • 5dl vode
  • 1 vanilin-šećer Dolcela
  • sok od 1 limuna


Priprema:

Prvo napravite sirup. Njega pripremite tako da šećer, vanilin-šećer  i vodu dobro prokuhate te umiješate sok od 1 limuna. Ohladite ga.

Pleh veličine 30x15cm prelijte rastopljenim margarinom i složite na dno 4-5 listiva tijesta za savijače koje ste izrezali na veličinu pleha (ja ih "zgužvam" da stanu cijeli). Svaki list poškropite rastopljenim margarinom.



Zatim listove slažite redom i svaki pospite mješavinom mljevenih orasa, grožđica i sastruganog muškatnog oraščića sve dok ne ostanete bez smjese.


Na samom vrhu složite preostala 4-5 listova, isto ih poprskajte margarinom.

Prije pečenja nadjeveno tijesto izrežite u obliku romba ili kocaka, prelijte ostatkom rastopljenog margarina.




Baklavu stavite u pečnicu na oko 200°C. Pecite dok ne dobije lijepu rumenu boju.

Pečenu baklavu izvadite iz pečnice, prelijte ohlađenim sirupom i ostavite 2-3h da upije sirup.




Poslužite uz krišku limuna, ako je nekom preslatka.



Dobar tek!

Barbara

Nema komentara:

Objavi komentar