Gledam ih, i gledam, i gledam, i napokon sam ih se i ja odlučila pravit kao poklon za Valentinovo..
Imam nekoliko spremljenih recepata, ali sam se odlučila za ovaj - Macarons sa Da mi je nešto slatko.
Recept je vrlo jednostavno napisan, svi detalji su opisani, i moja avantura je počela..
Ovo je trebalo biti na kraju.. :)
Sastojci:
- 3 bjelanjka sobne temperature
- 30 g kristal šećera
- 110 g badema
- 200 g šećera u prah
- prehrambene boje - crvena
Kada su se potpuno osušili, izmljela sam ih.. Nemam nikakav multipraktik ili nešto slično, već sam ih mljela na običnu mašinu na koju meljem i orase ili lješnjake za kolače..
Stavila sam ih zajedno sa šećerom u prahu.. Šećera je bilo na sve strane.. :)
Ovako je bilo nakon prve runde..
Ovo je nakon druge runde.. Sada je to već bilo dosta sitno..
Kao što i piše u receptu, bjelanjke sam ostavila neka se malo ugriju na sobnoj temperaturi.. Iako u receptu piše da treba 90g, ja sam uzela 3 bjelanjka, nisam vagala..
Šećer sam dodavala u dva navrata.. Prvi put kada se već počeo formirat snijeg, i drugi put pred sam kraj..
Bjelanjke i smjesu bademi-šećer sam zajedno pomiješala.. Imam nekakvu plastičnu kuhaču pa sam pomoću tog sve izmiješala.. Nakon toga sam stavila boju za kolače.. I opet sve izmiješala.. željela sam ih crvene, ali me bilo strah staviti previše tekuće boje, tako da sam se zadovoljila i time da budu roza..
Ove boje koristim..
Pomoću vrećice za ukrašavanje kolača sam napravila male macaronse.. Probala sam da svi budu jednaki, ali nije to baš tak jednostavno..
Smjesu sam istiskivala na papir za pečenje.. Namočila sam tepsiju malo s vodom i time priljepila papir za nju.. Vrlo praktičan, a jednostavan trik..
Tako istiskane sam ih ostavila sat vremena u kuhinji da se malo osuše..Kada su prestali biti ljepljivi, mogli su na pečenje..
Pečnicu sam zagrijala na 140°C i stavila ih peći 15min..
Bojala sam se da se ne razliju jer sam stavila dosta boje, ali i nisu ispali tako loši..
Željela sam napraviti zeleno punjenje, tj. klasičnu kremu obojat zeleno.
- 2 žumanjka
- 40 g kristal šećera
- 50 ml mlijeka
- 100 g margarina sobne temperature
Ono što mi je bilo najjednostavnije, a mislim i najfinije, je ganache..
- 100 g čokolade za kuhanje
- 100 ml kipućeg vrhnja za šlag
- 25 g margarina
I to je to.. Ovako je na kraju izgledalo sve zajedno..
Neki su mi se ipak zaljepili za papir, tako da sam ih teško maknula..
Sve u svemu - fini i efektni..
Nisu savršeni, ali su moji.. :)
Imala sam 100 ideja za umatanje, na kraju mi se ovo jednostavno učinilo i najbolje - papir za pečenje + ukrasna traka..
Nije ih bilo puno, i brzo su nestali..
Pravim ih opet za neku posebnu priliku kad mi ne treba puno kolača, već samo da budu zanimljivi.. Ili kao dio poklona..
Pozz,
Barbara
Uživajte u vikendu.. Valjda će ova hladnoća proći što prije.. Nigdje mi se ni ne ide kad moram sve i svašta navuć na sebe da se ne smrznem..
Super prvi pokušaj. Kad sam ih ja prvi put radila razlili su mi se jer mi je pukla vrećica :D Na kraju bilo ih je raznih oblika, ali nitko se nije žalio na okus (kažu ljudi da su dobro ispali). Inače, što se tiče vanjskog izgleda, to je samo pitanje prakse. Kad ih napraviš par puta, poslije ispadnu savršeno. Uglavnom, najbitnije za lijepi što glađi izgled, je da se bademi na ful sitno samelju. Što sitnije moguće, tim bolje.
OdgovoriIzbrišiAjme meni su tvoji prekrasno ispali, baš bih ih gricnula :P
OdgovoriIzbrišinego, daj ti meni reci, zkj češće ne pišeš, uživam u tvom blogu i svaki dan sam na njemu s nadom za novi post ;)
A bili su i fini.. :)
OdgovoriIzbrišiMa, pocela sam se zanimat sa sto stvari pa nesto na kraju mora ispastat.. :( Ali potrudit cu se uhvatit vise vremena sad kad dodje ljepse vrijeme.. Ne mogu docekat sunce..
Ovo preeeukusno izgleda :D ode moja dijeta u nepovrat :D
OdgovoriIzbrišiSlažem se sa prethodnim komentarom, volim tvoj blog i šteta što ga ne pišeš češće, ali shvaćam, velika je to obaveza i puno vremena oduzima. Uostalom, bitna je kvaliteta a ne kvantiteta :D
vanillasunshinesky
Hvala cure sto me citate i pratite.. Potrudit cu se malo vise.. :) Obecajem..
OdgovoriIzbriši