Baklava je orijentalna pita prelivena rastopljenim šećerom, medom i limunovim sokom.
Mnogi ju ne vole jer je dosta slatka, ali ja to riješim tako da stavim više limunovog soka da je taj šećer malo ublaži.
Jednostavna je za napraviti, i jako ukusna.
Ovo je recept iz Podravkine kuharice "Slatke fantazije". Po receptu idu bademi, ali ja tradicionalno stavljam orase.
Sastojci:
- 12 listova gotovog tijesta za savijače
- 25 dag maslaca (ja stavim margarin)
- 20 dag mljevenih orasa
- 8 dag grožđica
- muškatni oraščić
Za sirup
- 30 dag šećera
- 5dl vode
- 1 vanilin-šećer Dolcela
- sok od 1 limuna
Priprema:
Prvo napravite sirup. Njega pripremite tako da šećer, vanilin-šećer i vodu dobro prokuhate te umiješate sok od 1 limuna. Ohladite ga.
Pleh veličine 30x15cm prelijte rastopljenim margarinom i složite na dno 4-5 listiva tijesta za savijače koje ste izrezali na veličinu pleha (ja ih "zgužvam" da stanu cijeli). Svaki list poškropite rastopljenim margarinom.
Zatim listove slažite redom i svaki pospite mješavinom mljevenih orasa, grožđica i sastruganog muškatnog oraščića sve dok ne ostanete bez smjese.
Na samom vrhu složite preostala 4-5 listova, isto ih poprskajte margarinom.
Prije pečenja nadjeveno tijesto izrežite u obliku romba ili kocaka, prelijte ostatkom rastopljenog margarina.
Pečenu baklavu izvadite iz pečnice, prelijte ohlađenim sirupom i ostavite 2-3h da upije sirup.
Poslužite uz krišku limuna, ako je nekom preslatka.
Dobar tek!
Barbara
Nema komentara:
Objavi komentar