Za Božić sam pravila hrpu kolača, a između ostalog i ovu tortu.
Ja obožavam lješnjake, a i Nutellu, tako da mi je ova kombinacija odlična.
Recept imam isprintan s neta, ne znam točno odakle je.
Sastojci:
Biskvit:
1 šalica -> 2dcl
- 2 šalice šećera
- 2 šalice brašna
- 1 1/2 žličica praška za pecivo
- 1 1/2 žličica sode bikarbone
- 3/4 šalice kakaa
- 2 jaja
- 1 šalica mlijeka
- 1/2 šalice ulja
- 1 vanilin šećer
- 1/2 šalice kipuće vode
Krema:
- 400g Nutelle
- 400g mascarponea
- 250g prženih lješnjaka (pola se samelje, a pola usitni da ostanu komadići)
- 4 napolitanke od lješnjaka (samljeti)
Priprema:
Prvo se pomiješaju u posudi svi mokri sastojci (osim vode), a u drugoj posudi svi suhi sastojci.
Kada je "mokra" smjesa izmješana, dodaje se u "suhu" smjesu i sve se zajedno miksa.
Na kraju se dodaje kipuća voda u smjesu i nastavi se miksati.
Pečnicu je potrebno zagrijati na 170°C.
Kalup za torte obložiti papirom za pečenje (ja ga prvo namažem malo margarinom kako bi se papir dobro zaljepio za kalup) i uliti smjesu.
Biskvit se peče 40 - 45min.
Biskvit mi se jako digao tijekom pečenja, ali se i spustio kada se ohladio.. Na sredini mi je ostala "udubina". To ne znam kako spriječiti.
Ohlađeni biskvit se prereže napola i filuje kremom. Kreme ima puno i može se torta cijela namazati.
Meni je ovaj put biskvit bio jako mekan i počeo se raspadati kada sam mazala fil (iako nije jako čvrst).
Zbog toga sam napravila ganache i s time "zacementirala" sve da stoji kako treba.
Tu se i vidi da sam imala problema s biskvitom.
Nema veze, glavno da je ukusno.. :)
Za ukrašavanje sam koristila transfer sheets za čokoladu koje sam naručila iz Irske. Jako jednostavnoza korištenje i odlično izgleda. Ovo mi je prvi put da sam ih koristila pa sam malo previše tih ukrasa stavila na tortu, ali barem znam za slijedeći put.
Evo i ostali kolači na okupu
Još su na popisu bili
- čokoladni muffini s ganacheom
- pužići s orasima
- keksi s lješnjacima i čokoladom
- mađarica
- bećar šnite
- raspuknuti kolačići - nisu na slici jer su bili pretvrdi pa ih nisam ni stavljala na stol, sad su možda dobri :)
Pozdrav svima,
Barbara