Smokve su jedna od najranije kultiviranih vrsta voća. Točnije, plod
smokve je zapravo cvijet, ali je uvriježen kao voće. Još u davnim
vrenenima smokve su sušene kako bi se sačuvale kroz dulje vremensko
razdoblje. Stablo smokve bilo je zasađeno u u rajskom vrtu, a smokva je
najspominjanije voće u Bibliji.
Legenda kaže da su smokve bile omiljeno Kleopatrino voće, a život je skončala zbog uboda zmije otrovnice koja je dospjela u njene odaje u košarici smokava. Svaki stanovnik Atene bio je "philosykos" što je u doslovnom prijevodu "prijatelj smokve". (Link na članak)
Nisam bila ljubitelj smokvi u kolačima dok nisam ovo isprobala..
Preko ljeta uživam u svježim smokvama, pogotovo kada se dobro ohlade, ali sušene su mi preslatke i nikako mi nisu odgovarale. Ne odgovaraju mi ni sada da ih jedem same, ali u ovom kolaču su savršene.
Kolač se jednostavno napravi, prave se tri fila, a između su oblatne.
Isprva sam se plašila kako će to ispasti, ali sam okusom i više nego zadovoljna.
Recept je iz kuharice što sam naslijedila, pisan rukom, i takve stvari su mi najdraže.
Malo je problem jer pišu samo sastojci za svaki fil, a ne i sam postupak pa sam se tu sama snalazila.
Evo kako to ide:
Sastojci
- 4 oblatne
Za 1. fil:
- 4 žumanjka
- 150g šećera
- 150g margarina
Za 2. fil:
- 100g šećera
- 1 dcl vode
- 150g mljevenih orasa
- 150g margarina
- 2 rebra čokolade za kuhanje (one od 200g - ja uvijek uzimam Kandit-ovu)
Za 3. fil:
- 100g šećera
- 1 dcl vode
- 250g mljevenih smokvi (meljem ih mašinom za mljevenje mesa)
- 100g grožđica
- sok od jedne naranče (treba i manje)
Glazura:
- 100g čokolade za kuhanje (može i malo manje)
- 1 žlica masti
Postupak:
Za 1. fil:
Žumanjke mutiti sa šećerom na pari. Kada smjesa postane svjetlija i jednolična, skinuti sa pare. U hladnu smjesu dodati izrađen margarin. (tip - ja prvo malo izmiksam žumanjke i šećer i onda prebacim na paru i samo miješam dok smjesa ne bude gotova)
Za 2. fil:
Vodu i šećer staviti u posudu i prokuhati na laganoj vatri. Kada je voda prokuhala i šećer se otopio, u to umiješati mljevene orase. U ohlađenu smjesu umutiti izrađen margarin i dodati otopljenu čokoladu.
Za 3. fil:
Vodu i šećer prokuhati kao i za fil broj 2. U to dodati mljevene smokve i grožđice. Smjesu izmješati i dodati sok od naranče. Ne treba dodati previše soka da smjesa ne bude pregnjecava, već samo onoliko koliko smokve upijaju. Bude mi dosta i sok od pola naranče.
Kada je sve gotovo i ohlađeno, filuju se oblatne.
Oblatna -> 1. fil ->oblatna -> 2. fil -> oblatna -> 3. fil -> oblatna
Ja na sve to stavim još jednu tacnu i gore stavim nešto teško, najčešće 2x1kg šećera tako da mi kolač bude ravnomjerno opterećen. Gornja oblatna mi se nije baš najbolje zaljepila pa ću slijedeći put kolač okrenut naopako i još pritisnut s ovim "utezima".
Nakon nekoliko sati stajanja, stavljam glazuru.
Glazuru pravim tako da nakidam čokoladu i na laganoj vatri ju otapam s masti. Stalno miješam i svako malo dignem s vatre i promiješam. Ni ne otapam do kraja čokoladu na vatri, već jedan dio ostavim neotopljen i samo miješam. Još toplu glazuru premažem preko zadnje oblatne.
Jako brzo se stisne, tako da se može praviti i na dan posluživanja kolača jer će tako kolač cijelu noć biti opterećen i oblatne će se lijepo zaljepiti (a ne ko meni koja sam nestrpljiva pa hoću da sve bude odmah gotovo).
Ovakva glazura mi uvijek ispadne odlično, ne lomi se i ukusna je, nije preslatka, ni tvrda.
Evo i kako to izgleda na kraju.
Žao mi je zbog kvalitete ovih slika gdje je kolač narezan. Morala sam slikat mobitelom, a to ne ispadne uvijek najbolje.
No, nema veze. Glavno da je kolač uspio, zapravo, i više no uspio.
Sve sam oduševila ovime, iznenadili su se kao i ja kako je kolač fin i sočan.
Kombinacija smokvi, grožđica i naranče je pun pogodak. Mislim da ću ih uskoro opet praviti.
Jeste vi već isprobali ovaj kolač? Nemojte čekat previše jer je stvarno super.
Pozdrav iz snijegom zavijene Slavonije,
Barbara
Ne volim oblatne. Ima li neka opcija sa biskvitom? :D
OdgovoriIzbrišiNemam pojma.. Nisam jos naisla na nekog ko ne voli oblatne.. ;)
Izbrišiimam ja jednu opciju :)
OdgovoriIzbrišimoji ih mama oduvijek pravi,samo drugačije :)
OdgovoriIzbrišiTo valjda svatko ima svoj obiteljski recept.. Glavno da su fini.. :)
Izbriši