srijeda, 27. studenoga 2013.

Bećar šnite..


Smokve su jedna od najranije kultiviranih vrsta voća. Točnije, plod smokve je zapravo cvijet, ali je uvriježen kao voće. Još u davnim vrenenima smokve su sušene kako bi se sačuvale kroz dulje vremensko razdoblje. Stablo smokve bilo je zasađeno u u rajskom vrtu, a smokva je najspominjanije voće u Bibliji.

Legenda kaže da su smokve bile omiljeno Kleopatrino voće, a život je skončala zbog uboda zmije otrovnice koja je dospjela u njene odaje u košarici smokava. Svaki stanovnik Atene bio je "philosykos" što je u doslovnom prijevodu "prijatelj smokve".
(Link na članak)


Nisam bila ljubitelj smokvi u kolačima dok nisam ovo isprobala..

Preko ljeta uživam u svježim smokvama, pogotovo kada se dobro ohlade, ali sušene su mi preslatke i nikako mi nisu odgovarale. Ne odgovaraju mi ni sada da ih jedem same, ali u ovom kolaču su savršene.

Kolač se jednostavno napravi, prave se tri fila, a između su oblatne.

Isprva sam se plašila kako će to ispasti, ali sam okusom i više nego zadovoljna.

Recept je iz kuharice što sam naslijedila, pisan rukom, i takve stvari su mi najdraže.

Malo je problem jer pišu samo sastojci za svaki fil, a ne i sam postupak pa sam se tu sama snalazila.

Evo kako to ide:

Sastojci

  • 4 oblatne

Za 1. fil:
  • 4 žumanjka
  • 150g šećera
  • 150g margarina

Za 2. fil:
  • 100g šećera
  • 1 dcl vode
  • 150g mljevenih orasa
  • 150g margarina
  • 2 rebra čokolade za kuhanje (one od 200g - ja uvijek uzimam Kandit-ovu)

Za 3. fil:
  • 100g šećera
  • 1 dcl vode
  • 250g mljevenih smokvi (meljem ih mašinom za mljevenje mesa)
  • 100g grožđica
  • sok od jedne naranče (treba i manje)

Glazura:
  •  100g čokolade za kuhanje (može i malo manje)
  • 1 žlica masti

Postupak:

Za 1. fil:
Žumanjke mutiti sa šećerom na pari. Kada smjesa postane svjetlija i jednolična, skinuti sa pare. U hladnu smjesu dodati izrađen margarin. (tip - ja prvo malo izmiksam žumanjke i šećer i onda prebacim na paru i samo miješam dok smjesa ne bude gotova)

Za 2. fil:
Vodu i šećer staviti u posudu i prokuhati na laganoj vatri. Kada je voda prokuhala i šećer se otopio, u to umiješati mljevene orase. U ohlađenu smjesu umutiti izrađen margarin i dodati otopljenu čokoladu.

Za 3. fil:
Vodu i šećer prokuhati kao i za fil broj 2. U to dodati mljevene smokve i grožđice. Smjesu izmješati i dodati sok od naranče. Ne treba dodati previše soka da smjesa ne bude pregnjecava, već samo onoliko koliko smokve upijaju. Bude mi dosta i sok od pola naranče.

Kada je sve gotovo i ohlađeno,  filuju se oblatne.
Oblatna -> 1. fil ->oblatna -> 2. fil -> oblatna -> 3. fil -> oblatna

Ja na sve to stavim još jednu tacnu i gore stavim nešto teško, najčešće 2x1kg šećera tako da mi kolač bude ravnomjerno opterećen. Gornja oblatna mi se nije baš najbolje zaljepila pa ću slijedeći put kolač okrenut naopako i još pritisnut s ovim "utezima".

Nakon nekoliko sati stajanja, stavljam glazuru.

Glazuru pravim tako da nakidam čokoladu i na laganoj vatri ju otapam s masti. Stalno miješam i svako malo dignem s vatre i promiješam. Ni ne otapam do kraja čokoladu na vatri, već jedan dio ostavim neotopljen i samo miješam. Još toplu glazuru premažem preko zadnje oblatne.

Jako brzo se stisne, tako da se može praviti i na dan posluživanja kolača jer će tako kolač cijelu noć biti opterećen i oblatne će se lijepo zaljepiti (a ne ko meni koja sam nestrpljiva pa hoću da sve bude odmah gotovo).

Ovakva glazura mi uvijek ispadne odlično, ne lomi se i ukusna je, nije preslatka, ni tvrda.

Evo i kako to izgleda na kraju.




 


Žao mi je zbog kvalitete ovih slika gdje je kolač narezan. Morala sam slikat mobitelom, a to ne ispadne uvijek najbolje.

No, nema veze. Glavno da je kolač uspio, zapravo, i više no uspio.

Sve sam oduševila ovime, iznenadili su se kao i ja kako je kolač fin i sočan.

Kombinacija smokvi, grožđica i naranče je pun pogodak. Mislim da ću ih uskoro opet praviti.

Jeste vi već isprobali ovaj kolač? Nemojte čekat previše jer je stvarno super.

Pozdrav iz snijegom zavijene Slavonije,
Barbara






ponedjeljak, 18. studenoga 2013.

Tmart - Stvari za laptop - Baterija za Acer


Evo mene opet s http://www.tmart.com/

Stranica je odlična i ako je još niste posjetili, svakako vam preporučam.

Ovaj put vam donosim bateriju za laptop


Laptop Battery 5200mAh 11.1V for Acer Extensa 4420 - oko 170kn
Link 
 Moje slike






Kao što se vidi, baterija je došla dobro zapakirana tako da nije bilo nikakvih oštećenja.
Što me iznenadilo, stigla je iz UK za 5 dana. oszala sam šokirana, uopće se nisam nadala tako brzoj dostavi. 
Na linku možete vidjeti sve specifikacije i za koje modle se koristi.


U nastavku vam stavljam linkove na još neke zanimljive stvari s ove stranice, vezane za laptope:
1.  13" Dual-Zippered 3.5mm Diving Materials Modern Girl Laptop Sleeve Bag Dark-Gray - oko 60kn
Link 
Ova torba mi se odmah svidjela, ali na žalost, meni treba veća, inaće bih si ovu uzela.. Neobična, a jednostavna. Nadam se da je kvalitetna i izdržljiva jer ja svoj laptop stalno nosim sa sobom pa mi treba nešto takvo.

Ima nešto slično i u žutoj boji.

2.Laptop Keyboard Protector for HP CQ32 G32 Purple - oko 20kn
Link 
 Ljubičasta tipkovnica bi bila pun pogodak na moj srebrni laptop. Tipkovnica mi je sad crna, i ovo bi bilo super. Imam ovaj laptop 6 godina, obožavam ga i samo ga nadograđujem, ne želim novi, ali mi je već malo postao dosadan što se tiče izgleda pa stalno smišljam kako da ga i tako "nadogradim".

3. Practical Bouguer Pattern Plastic + Cloth Protective Case for MacBook Air 11 Blue - oko 120kn
Link 
 
Ovo sam prvo mislila da je isto torba, ali kad samo malo bolje pogledala, to je plastična "futrola", tj. zaštitna maska za laptop. Napišem da mi treba promjena na laptopu i onda ovo vidim. Šteta što nema i za moj, uopće ne bih razmišljala o tom.

A i tartan je hit ove jeseni/zime. :)

4. 15" LCD Laptop Standard Screen Mirror Protector 303*229mm - oko 45kn
Link 
 Nisam prije ni vidjela da ima i zaštitnih folija za ekrane laptopa. Kao što sam i napisala, imam stari laptop, ali se stvarno brinem o njemu i pazim ga. Ipak ima i gdje koju ogrebotinu, a da ne kažem kako od prstiju ostanu fleke. Ako ništa drugo, ne bi se jače oštetio ekran. Samo što ja te folije ne mogu zaljepiti na mobitel da nemam mjehuriće, ne znam kako bih uspjela na ovaj ekran.

5.  N19C Single-fan Cooling Pad for 10.1"-15.6" Laptop PC White - oko 100kn
 Ovo je odlična stvar ako vam se laptop pregrijava. Ja na svu sreću nemam s tim problema, ali mom bratu se svako malo laptop ugasi zbog pregrijanosti jer se tako štiti. On ima noviji i puno bolji laptop od mene, ali mu ovo stvara probleme. Iako sam još prije naručila ventilator za njegov laptop s Ebaya, bio je dosta lagan i ne baš čvrst, tako da je tanka plastika pukla i sada se baš i ne može koristiti. Mislim da bi ovakav model zbog toga bio puno bolji, i da je kvalitetan.


S ovim bi se svaki laptop preporodio.

Ja ću nastaviti tražiti one naljepnice za laptop, da mu malo izgeld popravim, ova koju imam se već počela odljepljivat. Idem u potragu.. :)

Što vi imate od dodataka za laptop..? Bez čega ne možete?

Pozz,
Barbara

 

četvrtak, 14. studenoga 2013.

Polyvore trends..

Dan je baš bezveze, hladno je i kiša pada.. Iako ja volim jesen i zimu, nešto mi pretmurno danas.

Imam neke stvari za uslikat i recenzirat, nešto još čekam da dođe -> napokon mi došao ahat koji sam naručila krajem 7. mjeseca tako da ću malo i praviti nakit, s time što pripremam i nešto novo.

Dok sve ostalo ne sredim, evo malo stvari s Polyvora. Bila sam aktivna u zadnje vrijeme, skupilo se dosta toga pa vam stavljam setove s kombinacijama koje bih ja htjela nositi..

Kao i uvijek kod mene, tu su obično printevi, boje koje se nose ovu jesen/zimu, ali i tartan koji je sve ponovno oduševio i vratio se na velika vrata ove sezone.














Uskoro se čitamo s novim recenzijama i nekim receptom za kolače.

Pozdrav,
Barbara

petak, 8. studenoga 2013.

Wire wrapping - Tutorial - Projekt za Rukotvornicu


Nisam dugo ništa izrađivala i Franck-ova Rukotvornica me jednostvano natjerala na to. I hvala joj na tome.

Ako još ne znate o čemu točno pričam, sve možete pročitati na http://www.rukotvornica.eu/

Nikako mi nije stizalo kamenje koje sam narućila krajem 6 mjeseca (da, da, dobro ste pročitali). Već sam kupovala ahat od tog sellera i uvijek je sve stizalo na vrijeme pa sam i ovom paketu odlučila dati šansu. I evo, napokon se pojavio. :)

Kao što vidite na slici, ahat je i više nego divan i bilo bi šteta ne napraviti nešto od njega.

Prijavila sam projekt na Rukotvornici koji možete tu kliknuti -> Privjesak od ahata i žice

Ipak ću vam to tu predstaviti, a ja vas molim da mi i na njihovoj stranici date klik, tj. da glasate za mene (iako glavnu nagradu odlučuje stručni žiri).

Da krenemo..

Nakon što sam izabrala ahat koji želim, priredila sam si žicu (0,8mm i 0,4mm) i potreban alat. I naravno, Franck-ovu kavu:

Najteže je zapravo "zapakirat" kamen u žicu, barem meni. Odrezala sam 3 komada deblje žice i na sredini namotala i spojila s tanjom. Zapravo dobijem 6 krakova.  To mi je osnova. Naravno, može se koristiti i veći broj žica, ovisi o tome kako želite da izgleda privjesak na kraju. Nakon toga sam kamen učvrstila s prednje i stražnje strane da stoji. Ovakvi zavijuci su i na stražnjoj strani.

Slijedeći korak je učvrstiti kamen s bočne strane da se ne mrda lijevo - desno. Kao što se i vidi, bočne žice sam povezala s ovima prednjima, i za to sam koristila tanju žicu.

Kada je "okvir" gotov, kamen ubacujem unutra i pri vrhu sve zajedno učvršćujem. To napravim tako da ovih 6 žica omotam s tanjom, da sve budu na okupu.

Kada je kamen pričvršćen, od ovih žica što vire se pravi omča kroz koju ide lančić. Ne mogu se sjetiti jel to ima neki drugi naziv pa nek bude ovako.
Tri kratke žice sam odrezala kao višak, jednu najdužu sam ostavila za kasnije, a dvije sam spojila ispreplečući tanju žicu kako bih dobila ovo:

Kada je omča gotova, potrebna mi je žica kojom ću ju pričvrstiti za taj vrh privjeska kako bi se lančić mogao provući, a da ne ispada van. To sam odlučila napraviti tako da žicu 0,8mm omotam gusto za 0,4mm i dobijem ovo:
(i da, stvarno to moram tako gusto, nije kupljeno)

Omotanu žicu koristim kako bih napravila omču, ali i kako bis sakrila nedostatke na vrhu privjeska i da to lijepo i izgleda. Zbog toga ovaj pužić:

Ostala mi je još ona najduža žica. Ovo namotavanje jako volim i izgleda jako efektno pa sam se odlučila za njega.

Tu žicu sam pričvrstila na donji dio privjeska i napravila još jedan pužić.

Kako mi  se ovo gore činilo nekako prazno, još sam jedan dio deblje žice omotala tanjom, omotala privjesak pri vrhu i dobila dva manja pužića još. I naravno, kava se popila.



I slika za kraj, kako to izgleda kada je sve gotovo.

Kamen je stvarno predivan i nisam ga htjela jako zamotati.
Tu se ni ne vidi njegova ljepota kao kad se gleda na suncu, malo se prozire i te boje su puno jače.

O ahatu sam već prije pisala, neću ponavljat.

Stavljam link na moju stranicu na FB -> Nakit od žice B.arbara

Slobodno se možete javiti i pitati št vas zanima, kako na tu stranicu, tako i na moj email -> plavabarbie2209@gmail.com

To je to, nadam se da vam se privjesak sviđa.

Uživajte u vikendu i ovom sunčanom studenom,

Pozz,
Barbara