Smokve su jedna od najranije kultiviranih vrsta voća. Točnije, plod
smokve je zapravo cvijet, ali je uvriježen kao voće. Još u davnim
vrenenima smokve su sušene kako bi se sačuvale kroz dulje vremensko
razdoblje. Stablo smokve bilo je zasađeno u u rajskom vrtu, a smokva je
najspominjanije voće u Bibliji.
Legenda kaže da su smokve bile omiljeno Kleopatrino voće, a život je skončala zbog uboda zmije otrovnice koja je dospjela u njene odaje u košarici smokava. Svaki stanovnik Atene bio je "philosykos" što je u doslovnom prijevodu "prijatelj smokve". (Link na članak)
Nisam bila ljubitelj smokvi u kolačima dok nisam ovo isprobala..
Preko ljeta uživam u svježim smokvama, pogotovo kada se dobro ohlade, ali sušene su mi preslatke i nikako mi nisu odgovarale. Ne odgovaraju mi ni sada da ih jedem same, ali u ovom kolaču su savršene.
Kolač se jednostavno napravi, prave se tri fila, a između su oblatne.
Isprva sam se plašila kako će to ispasti, ali sam okusom i više nego zadovoljna.
Recept je iz kuharice što sam naslijedila, pisan rukom, i takve stvari su mi najdraže.
Malo je problem jer pišu samo sastojci za svaki fil, a ne i sam postupak pa sam se tu sama snalazila.
Evo kako to ide:
Sastojci
- 4 oblatne
Za 1. fil:
- 4 žumanjka
- 150g šećera
- 150g margarina
Za 2. fil:
- 100g šećera
- 1 dcl vode
- 150g mljevenih orasa
- 150g margarina
- 2 rebra čokolade za kuhanje (one od 200g - ja uvijek uzimam Kandit-ovu)
Za 3. fil:
- 100g šećera
- 1 dcl vode
- 250g mljevenih smokvi (meljem ih mašinom za mljevenje mesa)
- 100g grožđica
- sok od jedne naranče (treba i manje)
Glazura:
- 100g čokolade za kuhanje (može i malo manje)
- 1 žlica masti
Postupak:
Za 1. fil:
Žumanjke mutiti sa šećerom na pari. Kada smjesa postane svjetlija i jednolična, skinuti sa pare. U hladnu smjesu dodati izrađen margarin. (tip - ja prvo malo izmiksam žumanjke i šećer i onda prebacim na paru i samo miješam dok smjesa ne bude gotova)
Za 2. fil:
Vodu i šećer staviti u posudu i prokuhati na laganoj vatri. Kada je voda prokuhala i šećer se otopio, u to umiješati mljevene orase. U ohlađenu smjesu umutiti izrađen margarin i dodati otopljenu čokoladu.
Za 3. fil:
Vodu i šećer prokuhati kao i za fil broj 2. U to dodati mljevene smokve i grožđice. Smjesu izmješati i dodati sok od naranče. Ne treba dodati previše soka da smjesa ne bude pregnjecava, već samo onoliko koliko smokve upijaju. Bude mi dosta i sok od pola naranče.
Kada je sve gotovo i ohlađeno, filuju se oblatne.
Oblatna -> 1. fil ->oblatna -> 2. fil -> oblatna -> 3. fil -> oblatna
Ja na sve to stavim još jednu tacnu i gore stavim nešto teško, najčešće 2x1kg šećera tako da mi kolač bude ravnomjerno opterećen. Gornja oblatna mi se nije baš najbolje zaljepila pa ću slijedeći put kolač okrenut naopako i još pritisnut s ovim "utezima".
Nakon nekoliko sati stajanja, stavljam glazuru.
Glazuru pravim tako da nakidam čokoladu i na laganoj vatri ju otapam s masti. Stalno miješam i svako malo dignem s vatre i promiješam. Ni ne otapam do kraja čokoladu na vatri, već jedan dio ostavim neotopljen i samo miješam. Još toplu glazuru premažem preko zadnje oblatne.
Jako brzo se stisne, tako da se može praviti i na dan posluživanja kolača jer će tako kolač cijelu noć biti opterećen i oblatne će se lijepo zaljepiti (a ne ko meni koja sam nestrpljiva pa hoću da sve bude odmah gotovo).
Ovakva glazura mi uvijek ispadne odlično, ne lomi se i ukusna je, nije preslatka, ni tvrda.
Evo i kako to izgleda na kraju.
Žao mi je zbog kvalitete ovih slika gdje je kolač narezan. Morala sam slikat mobitelom, a to ne ispadne uvijek najbolje.
No, nema veze. Glavno da je kolač uspio, zapravo, i više no uspio.
Sve sam oduševila ovime, iznenadili su se kao i ja kako je kolač fin i sočan.
Kombinacija smokvi, grožđica i naranče je pun pogodak. Mislim da ću ih uskoro opet praviti.
Jeste vi već isprobali ovaj kolač? Nemojte čekat previše jer je stvarno super.
Pozdrav iz snijegom zavijene Slavonije,
Barbara