četvrtak, 16. svibnja 2013.

Cheesecake sa šumskim voćem..


Trebao mi je jeki jednostavan i fin kolač za obiteljsko okupljanje.. Kako sam imala i drugih poslova, trebalo mi stvarno nešto brzo, a opet da rodbinu iznenadi i oduševi, i izgledom i okusom..

Izbor je pao na cheesecake jer ga nikad prije nisam pravila, a nisam ga jela ni kod rodbine, znači, nešto sasvim novo za njih, a i za mene..

Recept mi je dala prijateljica i rakla da s ovim nikako ne mogu pogriješiti te da ispunjava i sve moje uvjete..

Ja ga dijelim s vama jer je stvarno odličan.

Sastojci:

Donji dio
300g mljevene plazme - može i neki drugi tvrdi keks, samo ga treba izmljeti.
8 žlica mlijeka
180g margarina


Fil
1 kiselo vrhnje
500g mascarponea (ili npr. Dukatela)
6 žlica šećera
1 vanilin šećer
1 vrećica želatine


Završni sloj
450g šumskog voća
6 žlica šećera
1 vanilin šećer
1 vrećica želatine


Postupak:

Ja sam prvo pravila ovaj završni sloj koji se mora malo kuhati, a potom ohladiti..


Smrznuto šumsko voće  kuhati sa šećerom, vanilin sećerom, ito dok ne pusti svoj sok i dok se masa koliko toliko ne sjedini (nekih 10ak minuta) tj rastopi. 




Pustiti ga da se ohladi.

Malo prije no što se stavi na kolač, u njega se umiješa želatina..
 Želatinu pripremiti po uputama na vrečici - prvo ju staviti da nabubri, a zatim otopiti. Otopljenu želatinu dodati u ohlađenu smjesu. Ovo je najkompliciraniji dio kolača.. :)

Prvi sloj je jako jednostavan. Mljevenu plazmu (ima je za kupiti u Konzumu), omekšali margarin i mlijeko pomiješati.. Ja sam koristila mikser, ni sama ne znam zašto.. No, dobila sam jednoličnu smjesu koju sam onda prstima rasporedila po kalupu.. Kalup sam odmah stavila na podlogu na kojoj sam mislila poslužiti tortu.. Ne znam kako bih skinula s metalnog dijela kalupa, a da se ne ošteti..


I za kraj - fil..

Mascarpone, vrhnje, šećer i vanilin šećer dobro izmutiti.. Ja sam koristila nekakvu plastičnu špatulu, nisam ovo htjela mikserom..
Želatinu ponovno prupremiti po uputama na vrečici i pomiješati sa prethodno dobivenom smjesom..

Tu jednoličnu smjesu uliti u kalup i poravnati..


Sada mi se već i završni sloj ohladio.. Kada sam ga odlučila staviti na kolač, umiješala sam želatinu.. Tako dobiveni preljev sam ulila u kalup.



Sve zajedno sam poklopila i odnijela u frizider da stoji preko noći da se dobro ohladi i učvrsti..

Ovako je to izgledalo drugi dan..


I trenutak istine - hoće li sve stajati kako treba.. Kada sam odvajala kalup, prvo sam tankim nožem prošla rub kalupa da sve malo odvojim od njega..





Kolač je prošao test.. Ja sam prezadovoljna, i okusom, i izgledom, a bome i načinom izrade..

Već mi je tata savjetovao da ga pravim s jagodama i kivijem, a dobila sam i savjet da je super fin sa posnim sirom..

Znači, mogućnosti su neograničene..

Imam još nešto smrznutih višanja od prošle godine pa bih to trebala potrošiti, a voćke su pune plodova tako da će biti i svježih višanja..

Dobar tek, uživajte u ovom desertu..

Pozdrav,
Barbara

Broj komentara: 5:

  1. Odličan recept, morati ću ga isprobati. Inače volim jesti šumsko voće, pogotovo u kombinaciji sa zobenim pahuljicama. dvoboj voće

    OdgovoriIzbriši
  2. savršeno izgleda, lijepo opisano, hvala

    OdgovoriIzbriši